İZMİR (İGFA) – 17 farklı ülkeden 45 temsilcinin iştiraki ile FEAP (Federation of European Aquaculture Producers- Avrupa Su Eserleri Yetiştiricileri Federasyonu) Genel Kurulu, Ege, İstanbul ve Akdeniz Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tertibinde, İstanbul Wyndham Grand Istanbul Levent Otelde gerçekleşti.
Toplantıda konuşan Türkiye Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Lideri Sinan Kızıltan, alabalık üretiminde dünya 2.’si olduğumuzu, Akdeniz’in milletlerarası sularında ve Malta kıyıları açıklarında yakalanan mavi yüzgeçli orkinosun ise Japonya’ya ihraç edildiğini lisana getirdi.
Kızıltan, Türk girişimcilerinin son 20-25 yılda su eserleri bölümünde dünyanın en çağdaş ve entegre tesislerini dünyaya kazandırdıklarını, başta levrek, çipura, alabalık, somon ve ton balığı taze ve soğutulmuş, dondurulmuş bütün yahut fileto olarak ve ayrıyeten tütsülenmiş olarak ihraç ettiklerini aktardı.
LEVREKTEN 517 MİLYON DOLAR, ÇİPURADAN 418 MİLYON DOLAR DÖVİZ ELDE ETTİK
“Bu tesislerde ürettiğimiz protein zengini su eserlerimizi 100’den fazla ülkeye ihraç edecek duruma geldik” diye konuşan Kızıltan, “Balıkçılık ve su eserleri ihracatımız 2023 yılında 1.679 milyar dolara ulaştı. Dalın 2019 yılı sonunda gerçekleştirdiği 1.02 milyar dolarlık ihracat hacmiyle, 2023 ihracat gayelerine birinci ulaşan dallar ortasında yer aldık ve birinci defa 1 milyar dolar barajını geçtik. 2023 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracatımızın haklı gururunu yaşıyoruz. En önemli ihraç eserlerimiz ise Akdeniz Levreği, Çipura, Türk Somonu, Gökkuşağı Alabalığı, Mavi Yüzgeçli Orkinos ve Kaya Levreğidir. Levrek ihracatımız 517 milyon dolar olurken, çipura ihracatımız 418 milyon dolar, Türk somonu, Türk deniz eserleri bölümünün yükselen yıldızı pozisyonunda. Türk Somonu değerli bir üretim ve ihracat artışı göstererek 2023 yılında yaklaşık 376 milyon dolarlık pahaya ulaştı. Alabalık ihracatımız 112 milyon dolar, orkinos ihracatımız 51 milyon dolar oldu. Kaya levreğinden 10 milyon dolar döviz geliri elde ettik” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Eserleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, denizlerde avcılık yoluyla elde edilen su eserlerinde hudut noktasına ulaşıldığı için avcılık yoluyla üretimi artırmaktan yanında, bilim insanlarınca kabul gören temel yaklaşımın; avcılıkta stokların korunarak üretimin sürdürülmesi, gereksinim duyulan hayvansal proteinin yetiştiricilik yoluyla elde edilen su eserlerinden karşılanması istikametinde olduğunun altını çizdi. Türkyılmaz, “Türkiye’de su eserleri üretimi 2023 yılında yaklaşık 1 milyon tona ulaşmış olup bunun yaklaşık yüzde 60’a yakını yetiştiricilikten elde edildi. 2023 yılında 1 milyar 700 milyon dolar ihracat yaparken, ithalatımız 2023 yılında 272 milyon dolarda kaldı. Türkiye net su eserleri ihracatçısı bir ülke pozisyonunda. İhracatımızın yaklaşık yüzde 80’ini çiftliklerde üretilen balıklar oluşturmaktadır” dedi.